Exista in momentul de fata un numar de ordinul miliardelor in ceea ce priveste site-urile existente. Asadar, cand un utilizator face o cautare, care sunt sansele ca site-ul pe care il cauta sa fie in primele pozitii? Daca este si un site recent lansat, aceste sanse sunt extrem de mici. Daca, pe de alta parte, este un site optimizat pentru motoarele de cautare, sansele de a gasi mult mai usor si in pozitionari bune informatia cautata sunt mult mai mari.
Cu fiecare zi care trece, SEO (Search Engine Optimization) devine tot mai important pentru companii care se bazeaza si pe online pentru afacere si venituri. Conceptul de SEO poate ca este cunoscut pe larg si de aproape oricine are un interes format pentru online, insa cand vine vorba de imbunatatirea unui site pe aceasta parte, totul este lasat pe mana companiilor profesionale ce ofera astfel de servicii.
Obiectivul acestor companii este unul simplu: editarea si optimizarea continutului site-ului in asa fel incat sa poata fi usor citit si indexat de motoarele de cautare. In acest fel se asigura ca pozitionarile in motoarele de cautare sunt dintre cele mai bune. In acest scop sunt studiati algoritmii fiecarui motor de cautare, modalitatea in care acestea indexeaza site-urile si multe altele.
Consultantii SEO lucreaza la diverse aspecte si parti ale unui site in timpul procesului de optimizare, pentru a atinge acele standarde din punct de vedere SEO. Iata cateva dintre sarcinile pe care acestia le indeplinesc:
- Cercetare si analiza de cuvinte cheie – printre primele lucruri care se fac. Verificand site-ul in detaliu, identifica acele cuvinte cheie relevante pentru activitate.
- Cresterea densitatii cuvintelor cheie – dupa ce au fost identificate, aceste cuvinte cheie trebuie facute sa apara frecvent in site, pentru o mai buna indexare.
- Link building – implica crearea de linkuri interne intre paginile site-ului, cat si atragerea de linkuri externe.
- Verificarea tag-urilor – tag-uri de titlu, meta tags si altele de acest gen, care au influenta asupra pozitionarilor.
- Optimizarea continutului – aici intra verificarea de continut duplicat, plagiat, continut ascuns, abuziv, limbaj nepotrivit cat si corectarea eventualelor greseli.
Chiar si dupa ani intregi de activitate, motoarele de cautare continua sa ramana misterioase, intrucat natura dinamica a lor schimba tot timpul modalitatea in care actioneaza algoritmii. Din acest motiv rolul serviciilor profesionale de SEO este unul foarte important.