Televiziunea si alte elemente mass-media si-au facut binemeritata datorie de a atinge o expunere cat mai mare. Internetul a adus in plus o influenta puternica asupra marketingului.
Ceea ce a inceput ca o modalitate de comunicare, de relationare interumana, de distribuire a melodiilor si videoclipurilor preferate – la social media ne referim aici – a devenit un mediu ce a ajuns sa depaseasca chiar televiziunea. Mediu interactiv, global si in totalitate generat de utilizatori, internetul si social-media au devenit importante modalitati de promovare.
Nu mai este vorba in momentul de fata de publicitate statica. Nu mai este vorba de un panou publicitar fix postat la intersectia a doua strazi, nu mai vorbim de o reclama de 30 de secunde din timpul unui meci de fotbal. Vorbim aici de internet, de locul unde peste 70% din populatie isi petrece o parte din timp. Pietele nu mai sunt la fel de mult masurate si cuantificate in functie de gen, varsta sau comportament, acum se tine mai mult cont de limba vorbita si de paginile accesate.
Cu totii stim ca promovarea nu migreaza in totalitate, chiar si cand apare un nou mediu. Televiziunea a devenit principala cale de promovare dupa aparitie, insa ziarele si revistele si-au pastrat si ele importanta in schema totala. Internetul este la fel, comparativ cu televiziunea in momentul de fata. Este un stil complet diferit de promovare.
Astfel, ideea ca se poate ajunge la suprasaturatie la un moment dat intr-un anume mediu de promovare este destul de greu de acceptat. Suprasaturatia presupune si o audienta limitata. Cum internetul are un public ce poate sa atinga chiar maximul de peste 7 miliarde – intreaga populatie a planetei, este greu de imaginat ca ar ajunge vreodata la capatul puterii de promovare. Se pare ca este un mediu in care reclama nu va disparea prea curand, in principal datorita eficientei si usurintei de utilizare.