Update-urile Google Panda au zguduit lumea SEO chiar de la aparitia lor in 2011. Pe parcursul celor 26 de update-uri confirmate, algoritmul vizeaza imbunatatirea continutului si materialului pentru motoarele de cautare. Acum a ajuns cel de-al 27-lea update si este suficient de semnificativ pentru a capata numele Panda 4.1.
Primul update Panda, cunoscut ca si Panda 1.0, a fost lansat in februarie 2011, afectand aproximativ 12% din totalul de cautari si facandu-l unul din cele mai semnificative update-uri din istoria schimbarilor de algoritm de la Google. Intentia era inlaturarea continutului de slaba calitate si recompensarea site-urilor cu un continut bogat si bun din punct de vedere calitativ. Update-urile Panda au schimbat radical strategiile SEO. Urmand acestui update, Panda 2.0 a fost lansat in aprilie 2011, influentand aproximativ 2% din totalul de cautari. Alte cateva update-uri au fost lansate lunar, pana la urmatorul update semnificativ – Panda 3.0 – din octombrie 2011, afectand tot 2% din totalul cautarilor. Update-uri de mai mica importanta, lunare, au mai fost lansate pe parcursul anilor 2012 si 2013, cele oficiale anuntate ajungand abia in ianuarie si martie 2013.
Luna mai a anului 2014 a venit cu Panda 4.0, care a afectat aproximativ 7,5% din cautarile totale in limba engleza, adaugand mai multe elemente pentru a recompensa continutul de calitate si a detecta continutul duplicat sau de calitate redusa.
Data de 25 septembrie 2014 a adus update-ul de algoritm Panda 4.1, al carui efect se face simtit treptat, planificat sa se termine la sfarsitul primei saptamani din octombrie. Acest update continua traditia celor anterioare, cautand sa identifice cu mai multa precizie continutul de slaba calitate. In functie de zona geografica a site-ului i ncauza, Panda 4.1 ar trebui sa afecteze un procent intre 3 si 5% din totalul de cautari.
Daca dupa acest update ai observat cresteri in pozitionari, atunci felicitari! Update-ul lucreaza in favoarea ta. Daca totusi ai observat o scadere a vizitelor organice si scaderi in pozitionari in ultimele saptamani, acelasi algoritm este de vina. Pentru a recupera pierderile suferite, trebuie sa revizuiesti strategia de continut, trebuiesc schimbate cateva lucruri. Uita-te si la competitie, cei care au pozitionari mai mari, la continutul pe care il au, la strategiile pe care le au. Scapa si de continutul duplicat si cel de slaba calitate. Din cate s-a observat pana acum a fost vizat mai ales continutul duplicat, insa acest update de algoritm este mai complex decat atat. Google va continua sa actualizeze algoritmii introducand modalitati din ce in ce mai sofisticate pentru pozitionarea site-urilor in motorul de cautare. Cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa reconsideri strategia de continut, sa mentii blogul actualizat, original, unic, de valoare si cat mai bine scris posibil.