Tehnicile de Web Design vin si pleaca. Va mai aduceti aminte de JavaScript si XML? Ajax suna cunoscut? Nu, nu prea. Asta deoarece tehnicile evolueaza, se dezvolta si se schimba foarte repede. De aceasta data insa este vorba despre altceva, de ceva facut sa ramana. Se numeste Responsive Web Design.
Principiile web design-ului sunt acelea de a crea un site ce poate fi vazut de pe orice dispozitiv, cu orice marime a ecranului. Totul este necesar pentru a respecta dorintele utilizatorilor de a se bucura de aceeasi experienta pe care o ofera un site, pe un smartphone de 4 inch, o mini tableta de 7 inch sau o tableta de 10 inch. Mai apoi, site-ul trebuie sa fie la fel de bine afisat pe un laptop si pe un ecran full HD.
Un design este responsive cand poate sa se adapteze oricarui tip de ecran, de orice marime. Designerii incep astfel sa foloseasca elemente cu marimi relative, nu o masura definita. Deasemenea, paginile au posibilitatea de a elimina elemente care nu se incadreaza de exemplu in ecranele mai mici.
Mai mult decat atat, chiar si Google a mentionat ca incetul cu incetul va pune pret mai mare pe site-urile responsive. Astfel, in cautarile de pe dispozitivele mobile vor aparea din ce in ce mai mult doar site-uri care sunt responsive.
Google recomanda web designer-ilor sa urmeze cele mai bune practici ale industriei in materie de responsive web design.
Utilizatorii vor continutul ACUM
Multe site-uri sunt accesate de utilizatori din mers, prin conexiuni la internet de la agentul de telefonie. Este important astfel ca design-ul paginilor sa raspunda bine, sa se miste rapid, indiferent de lag-ul conexiunilor.
Design-ul responsive va fi din ce in ce mai folosit pentru majoritatea site-urilor. Daca ai un site, e bine sa incepi acum sa il transformi intr-unul responsive.