Search Engine Optimization (SEO) este procesul prin care se creste vizibilitatea unui site in motoarele de cautare, avand ca efect si cresterea traficului. Include tehnici ce au ca scop imbunatatirea pozitionarilor unui site in asa fel incat sa apara in pozitii de top in motorul de cautare. Cei ce fac SEO se axeaza pe cautarile facute de utilizatorii web, inclusiv imagini, videoclipuri, cautarea unui anume text sau a unui termen specific tehnologic. Procesul SEO include cercetarea cuvintelor cheie, analiza traficului website-ului si optimizarea continutului. Optimizarea continutului implica includerea si plasarea potrivita de cuvinte cheie si linkuri in continut si folosirea unui cod HTML optimizat.
Optimizarea pe cuvinte cheie
Termenii de cautare, cuvintele sau frazele cautate frecvent de catre utilizatori sunt cunoscute drept cuvinte cheie sau fraze cheie. Acestea sunt folosite pentru a descrie scopul si continutul unui site. Permit site-ului sa creasca in pozitionari in motoarele de cautare. O pozitionare buna depinde nu numai de alegerea cuvintelor cheie dar si de plasarea lor in pagina, de densitatea folosirii etc. Cuvintele de cheie trebuie sa fie reprezentative, si sa descrie continutul si obiectul paginii web.
Cu cat genereaza mai putine rezultate in urma cautarii, cu atat acest lucru inseamna ca si concurenta este mai mica pe acel domeniu si astfel sansele de a obtine pozitionari de top sunt mai mari. Concurenta slaba poate insa insemna ca nu prezinta interes, caz in care targetarea lor poate sa nu aduca atat de multi vizitatori si pozitionarile bune pot sa nu apara. Astfel optimizarea pe cuvinte cheie ajuta doar atunci cand este efectuata o analiza a acestora ca volum de cautari si concurenta, pentru a se alege doar cele relevante si care prezinta interes.
Foarte importanta este plasarea acestor cuvinte cheie (pe cat posibil) si in numele de domeniu al site-ului, dar si in titlul si descrierea unei pagini web. De asemenea trebuie sa fie prezente si in continutul site-ului web, iar plasarea lor trebuie sa fie una naturala.
Strategiile SEO sunt esentiale pentru promovarea online si reclama pe internet. Ajuta mult la cresterea vizibilitatii site-ului in motoarele de cautare, insa nu trebuie sa puna in umbra importanta unui continut de calitate si folositor.