Construirea strategiilor de marketing pentru afaceri mici

In ciuda trendului ascendent al online-ului, afaceri din domeniul industrial, rezidential, afaceri locale de mai mica sau mai mare anvergura adesea nu pozitioneaza utilitatea internetului pe o pozitie fruntasa in dezvoltare. Acest lucru este in special adevarat pentru afacerile mici, din doua motive: primul este bugetul limitat pe care il are orice afacere la inceput, iar al doilea vine cand este vorba de construirea unui site – majoritatea nu stiu de unde sa inceapa.

Definirea brandului este primul lucru de luat in seama. Trebuie sa existe acel ceva care sa diferentieze compania de competitie, acele produse specifice care sa identifice brandul instantaneu, ceva la care oamenii sa se intoarca.

Trebuie gandite si puse in valoare acele lucruri care promoveaza compania, care au dus la inceperea afacerii. Aici pot fi intervievati si clientii deja existenti, pot fi cerute pareri despre companie, critici si asa mai departe.

Cercetarea competitiei este un alt aspect foarte important. Va trebui o documentare, o analiza a site-urilor concurentei. Trebuie vazut ce fac bine, unde gresesc, cum se poate imbunatati strategia in asa fel incat sa fie depasiti si asa mai departe.

Lucru foarte important: chiar daca este realizat deja site-ul, trebuie privit si prin prisma unui consumator. Prea des se merge pe conceptii gresite care considera ca clientii au cunostinte despre produsele si serviciile oferite, sau ca informatiile si jargonul folosit sunt intelese. Lucrurile trebuie pastrate cat mai simple, iar segmentul de consumatori vizati trebuie sa primeasca exact informatiile dorite, in forma cea mai atractiva.

Promovarea oricarui site mai trebuie sa contina si strategii privind continutul, dar si diverse alte tactici de promovare prin social media-email sau chiar si optimizare SEO. Toate acestea conduc la o vizibilitate mai buna – de unde incepe totul. O vizibilitate mai buna duce la expunere mai buna, creste astfel numarul de clienti potentiali. Clientii potentiali se transforma intr-un anume procent in clienti efectivi, de aici implicit si mai multe vanzari, incasari si profit.

Ca si orice alt stil de promovare, un site trebuie sa aiba in vedere nevoile consumatorilor si satisfacerea acestora la un grad superior. Continutul trebuie sa fie de valoare, dar si strategiile prin care va fi promovat ajuta mult la atingerea cotei de piata dorite. Totul poate fi sintetizat in 4 pasi simpli: brand, limbaj, continut si distributie. De aici se dezvolta si restul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *